2014. már 09.

Csapat vs. falka

írta: szaGértő
Csapat vs. falka

Mai bejegyzésemben a csapat és a falka közötti különbséget próbálom meg érzékeltetni.

Az emberi civilizáció egyik jelentős vívmánya a CSAPAT, így csupa nagy betűvel. A csapat egy valamilyen okból összeállt társaság (sportcsapat, tűzoltócsapat, stb.), akik valamilyen oknál fogva napi szinten együtt végzik a feladataikat. Ennek során összerázódnak, megismerik egymás jó és rossz tulajdonságait, és azokat el is fogadják. Akinek nem elfogadható tulajdonságai (is) vannak, az előbb-utóbb magától kihullik a csapatból.

A falka már az állatvilágban is ismert társulási forma. A csapatra abban hasonlít, hogy valamilyen cél érdekében állnak össze, lásd a farkasfalka és vadászat szavakat, szinte minden ember fejében összekapcsolódott. Végülis, ha a szavakkal játszunk, ez is egy csapat, mert azonos cél által vezérelve összeállt társaság, akik ezt a célt együtt könnyebben és hatékonyabban tudják megvalósítani.

De akkor mi is a különbség? Csak a saját véleményemet mondhatom, lehet, hogy egy pszichológus mást mondana, talán még le is hülyézne...

A csapat összetart a csapat célján kívül is, megvédik a tagjaikat. Megvédik bizonyos határig, de ez a bizonyos határ jóval túlmutat az egyéni érdekeken, a csapat tagját akár azon túlmenve is védelmezik. A csapat tagjai adnak a csapatnak, és a közös adományozásból, szolgálatból, együttdolgozásból származó - nem feltétlenül anyagi, sokkal inkább erkölcsi - előnyből részesülnek (most itt tekintsünk el a kalákában épített házakkal kapcsolatos anyagi előnyöktől...).

A falka tagjai ezzel szemben gyakrabban kerülnek szembe egymással, például, ha kevés zsákmányt sikerült elejteni, igen gyakran egymásnak mennek a maradék koncért. A csapathoz hasonlítva, a falka inkább anyagi, mint erkölcsi előnyökért van együtt.

Pontosabban fogalmazva: a falkát alkotó egyedek számára a saját anyagi előnyük a prioritás, a csapatot alkotó egyedeknek pedig maga a csapat.

Éppen ezért fáj, amikor az ember felismeri, hogy a csapat, amelynek tagja, az valójában falka.

 

Szólj hozzá

csapat falka becsület összetartás érdekek