2016. jan 02.

A Dalai Láma szabályai, kommentekkel

írta: szaGértő
A Dalai Láma szabályai, kommentekkel

Ő az, aki főállásban filozófiával foglalkozik. Keleti filozófiával, amely lényege a nyugalom, a természet tisztelete és a megbocsátás.

1000_dalilama_20150310_224419.jpg

Terjed a neten itt-ott pár szabály, amelyet neki tulajdonítanak. Elég jól leírják a lényeget, de azért vettem a bátorságot, hogy kommenteljem őket, annál is inkább, mert a szabályok nagy része visszaköszön az életünk küzdelmei során.

1. Örökre jegyezd meg: az igaz szerelem és a nagy megvalósítások hatalmas áldozattal járnak.

Hát igen. Ami jó, azért keményen meg kell küzdenünk. Nem szabad mindig eldobni azt, ami jó, jó volt, vagy van esély rá, hogy jó legyen. De tartsuk észben, hogy vannak esetek, amikor fel kell ismerni, hogy már nem érdemes küzdeni, ilyenkor tanuljunk meg elengedni dolgokat. Már csak gazdaságossági szempontból is: ha úgy látjuk, hogy a várt eredmény nem éri meg a befektetést (időben, erőfeszítésben, lelkierőben), akkor engedjük el.

 

2. Amikor veszítesz az életben, ne veszítsd el a leckét is, amelyet az élet adni akart neked.

Az okos más kárán tanul. De ha már itt a kár, tanuljunk belőle, akkor is, ha a miénk. Vagy akkor még inkább, mert ez a drágábbik tanfolyam, ha már sokba került, legyen haszna is.

 

3. A teljes földi léted alatt sose feledkezz meg a következőkről: az önmagad iránti tiszteletről, mások tiszteletéről, és a felelősségteljességről, amely tetteidet kíséri.

Na ez az, ami manapság hiányzik. Arról most ne nyissunk vitát, hogy a földi lét egyenlő-e a teljes léttel; szerintem igen, mások szerint nem. De ha igen, akkor még inkább fontos ez a szabály, hiszen a halál után nincs kompenzáció, amellyel vigasztalhatjuk magunkat.

 

4. Habár késztetést érzel arra, hogy felejts, mikor csalódott vagy, jusson mindig eszedbe: sokszor az, hogy veszítettél, a legnagyobb szerencsét jelenti számodra.

Mert tanulunk belőle. Mert kimarad az életünkből egy olyan dolog, ami miatt rosszul éreztük magunkat. Lépjünk túl rajta, de emlékezzünk rá, hogy még egyszer ne hibázzunk. Legalábbis ne ugyanúgy.

 

5. Tanuld meg jól a szabályokat, hogy tudd okosan megszegni őket.

A szabályok sohasem pontosan írják le a való életet, ezért időnként meg kell szegni őket. Persze vigyázva, mert ha túlságosan megszegjük őket, abból baj lehet.

És különböztessük meg a szabályokat fajták szerint, a természeti törvényekkel nem érdemes szórakozni,  úgyis nekik van igazuk, úgy tökéletesek, ahogy vannak. De az emberek által írt, a való világot terelgetni kívánó szabályok sohasem olyan tökéletesek, hogy kritika nélkül elfogadhassuk azokat. 

 

6. Ne engedd, hogy egy kis vita tönkretegyen egy nagy barátságot.

Mert nem éri meg. De itt is érvényes, amit az első pontban írtam, el kell tudnunk dönteni, hogy elég nagy-e az a barátság az érte fizetendő árhoz képest.

 

7. Abban a pillanatban, amikor rájössz arra, hogy hibáztál, lépj közbe és igyekezz kijavítani a baklövéseidet.

Ha másként nem, úgy, hogy beismered. Vannak hibák, amelyek nem javíthatók, nem tehetők semmissé, de a megbízhatóságot és a korrektséget nem érdemes beáldozni miatta.

 

8. Minden nap tartogass időt arra, hogy a magad társaságában lehess.

És gondolkodj. Magadról, a világról és a barátaidról. A lelked békéje múlik rajta.

 

9. Tárd ki a karjaid a változás felé, de ne engedd, hogy az értékeid távozzanak tőled.

A változás jó, de csak akkor, ha előrevisz. És ha nem kell túl nagy árat fizetni érte. Engedni kell a változásokat, nem pedig küzdeni ellene. Ez a gondolkodással együtt csodákra lehet képes.

 

10. Ne feledd, hogy a hallgatás sokszor a legjobb válasz lehet.

Már akkor is, ha a válasszal megbántanál valakit. Alkalmat ad, hogy végiggondold a válaszokat. Válaszolni akkor is lehet, amikor már biztos vagy benne, hogy mi a helyes válasz.

 

11. Élj egy kifogástalan, becsületes életet, hogy akkor, amikor megöregszel, és visszatekintesz, még egyszer örülhess az életednek.

Ez ugyan látszólag ellentmond annak a verziónak, hogy amikor lepereg előtted életed filmje, ne tudd eldönteni, hogy kalandfilm vagy pornófilm volt. De csak látszólag. Minden szempontból tartalmas és izgalmas életet úgy is lehet élni, hogy nem fosztasz ki senkit, semmilyen módon. És akkor ez a két verzió hirtelen összhangba  kerül.

 

12. A meleg és szeretetteljes családi légkör az alapja az életednek.

Ha van elég alkalmad a magad társaságában lenni. A meleg szeretetteljes családi légkör nem mond ellent az egyedüllét igényének, a kettő együtt hozza meg a lelki békét. Ha a családod megérti ezt, akkor a tagjai is igényelni fogják az egyedüllét és az együttlét megfelelő arányú keverékét.

 

13. Ha nézeteltérésed akad a szeretteiddel, csakis a jelenen vitatkozzatok. A múltat sosem jó belekeverni.

Mert a múltat nem lehet megváltoztatni, akkor sem, ha fegyverként használjuk. És a megbocsátásból logikailag következik, hogy nem emlegetjük többé a múltat, hacsak nem szép emlékekről van szó.

 

14. Oszd meg a tudásod, ismereteidet. Ez a legjobb módszer az öröklétre.

És akiket tanítottál, örökké tudni fogják, hogy te tanítottad őket. Hálásak lesznek érte.

 

15. Légy szelíd a földdel.

Ezt manapság rengeteg természetvédelmi szervezet emlegeti csak sokkal bonyolultabban. Pedig ilyen egyszerű.

 

16. Egyszer egy évben, látogass el egy olyan helyre, ahol még sosem jártál.

Nem kell messzire menni, milliókért. Ha teheted, menj messzire. Ha nem teheted, ülj fel a biciklidre, és keress egy tavat vagy egy tisztást, ahol jól érzed magad.

 

17. Emlékezz arra, hogy a legjobb és leghelyesebb kapcsolat az, amikor az egymás iránt érzett szeretet felülmúlja az egymás iránti szükséget.

Ezt röviden önzetlenségnek hívják. És ha adsz, - mert adni jó - akkor kapni is fogsz, mert a másik is felismeri, hogy adni jó.

Aki elvesz, az csak kap. Értékeket is, és gyűlöletet is. Aki ad, az kap is. Legfőképpen szeretetet, ami nagyon fontos.

 

18. Ítéld meg a sikereidet úgy, hogy azokhoz a dolgokhoz viszonyítod, amelyekről le kellett mondanod, hogy azt megszerezd.

Az üzleti életben ár-érték arány. Ha túl nagy árat fizetsz a sikereidért, akkor azt nem sikernek, hanem kudarcnak hívják. 

Szólj hozzá