2016. sze 16.

MLM vagy pilótajáték

írta: szaGértő
MLM vagy pilótajáték

Naponta látok olyan álláshirdetéseket, ahol otthon végezhető, jól fizető munkát ígérnek.

Ennek jó része átverés, a többi valószínűleg valamilyen MLM ajánlat.

Az átverésekre nem szeretnék túl sok időt vesztegetni, ezek arról ismerhetőek meg hogy

  • előre pénzt kérnek az információért
  • túl szép, hogy igaz legyen, pl. gyakorlatilag semmi munkáért irreálisan magas fizetést ígér
  • a közvetítő nincs regisztrálva a székhely szerinti munkaügyi központnál
  • vagy a fenti három egyszerre

Az MLM ajánlatokat (Multi Level Marketing) onnan lehet megismerni, hogy gyakorlatilag semmiféle információt nem adnak se telefonon, se emailben, csakis egy személyes találkozó során. Ez azért van, mert kidolgozott forgatókönyvvel rendelkeznek a jelölt beszervezésére, az összes kifogás kezelésére és a lehető legvastagabb mézesmadzag húzogatására.

Pár évtizeddel ezelőtt gombamód terjedtek a pilótajátékok, A pilótajáték lényege az, hogy a beszervezett ember pénzéból kap a beszervező, plusz a néhány szinttel fölötte levők (akik a beszervezőt beszervezték, és így tovább).

Mivel a nagyobb összegű kifizetéshez sok ember beszervezésével lehet hozzájutni, hamar belátható, hogy ez nem tartható sokáig.

Nézzünk csak egy példát.

Ha tíz embert kell beszervezni, akkor az első ember hoz tíz embert. A második szint (az első tíz ember százat. A harmadik szint ezret, és így tovább. Hamar belátható, hogy a hatodik szint tízmillió embert jelent, így ha Magyarországon az összes embert (a csecsemőket is beleértve) beszerveznénk, az is kevés lenne.

Persze kevesebb ember beszervezésével lassabban nő a létszám, de akkor is exponenciálisan.

Ezért tiltották be a pilótajátékokat, az azt indító és néhány további ember kivételével mindenkinek ráfizetéses volt, de ezt egy átlagember nem volt képes felismerni.

Azt viszont látni kell, hogy az MLM matematikai struktúrája (fa struktúra, lásd https://hu.wikipedia.org/wiki/Fa_(gr%C3%A1felm%C3%A9let)  pontosan ugyanaz a matematikai modell, mint a piramisjátéké.

Ezért jött létre az a jogi megkülönböztetés, hogy - egyszerűsítve -  ha termék értékesítés történik, akkor az nem pilótajáték, hanem MLM. Persze vannak olyan pilótajátékok is, amelyek fal termékértékesítést találnak ki, álcázás céljából.

Miért is jó az MLM (az MLM fanok szerint)? Mik az előnyei?

(Az alcímek forrása: http://cyberwealth.8x.hu/az-mlm-kockazata-es-elonyei)

Passzív jövedelem

Ez az, amit az ember által beszervezett más tagok hasznából vesznek el, tulajdonképpen ez a pilótajáték része a dolognak. Annyiban különbözik csak tőle, hogy nem egyszeri befizetés, hanem folyamatos bevétel, így nem áll meg (feltéve, hogy az emberek dolgoznak is)

Szabadság, önállóság, idő

Hát, idő.... Aki nem dolgozik sokat, az nem fog sokat keresni. Az önállóság pedig vagy való valakinek, vagy nem. Az önállóság meg ebben az esetben ugyanaz, mint a szabadság, aminek persze kockázata is van, hiszen ha nincs bevétel, akkor nincs bevétel. Akinek önálló vállalkozása van, annak gyakorlatilag nincs fizetett szabadsága, ha nem dolgozik, nincs bevétel. (kivéve persze, akinek már sok alkalmazottja van) 

Anyagi siker

Na ez vagy van, vagy nincs

Személyiségfejlődés

Ez meg egy jó nagy bullshit. Nem attól függ egy ember személyiségfejlődése, hogy MLM-ben dolgozik vagy nem.

Persze megjegyzik azt, hogy anyagi kockázat van, meg nem javasolják annak, akinek nincs kezdőtőkéje.

Vannak olyan MLM cégek, ahol nincs kezdőcsomag vagy belépési díj. De ott is kell kezdőtőke, hiszen munka mellett nem lehet annyi munkát befektetni, hogy jelentős bevétel termelődjön, ha meg valaki otthagyja a munkáját az MLM miatt, ott van anyagi kockázat (nem is kicsi), és kell kezdőtőke is (amiből megél, amíg befut a dolog) 

Ha itt ülne velem szemben egy MLM-es, most megjegyezné, hogy ő munka mellett csinálja, és zsebpénznek teljesen jó. Elhiszem. De akkor csak ismerősöknek értékesít, ez nem valódi vállalkozás, inkább csak háztájinak nevezném, mint amikor a nagymama tart tíz csirkét a kert végében.

Amiről senki nem beszél

Az MLM-mel foglalkozó emberek legnagyobb része ismerősöknek árul, mivel pont az a konstrukció lényege, hogy nem nyitunk boltot és nem reklámozunk, és ezt a két költséget így meg lehet takarítani.

Viszont ismerősnél nem láttam még olyat, hogy bármelyik MLM-es számlát adott volna. Megbuktatni esélytelen, hiszen ismerős jön csak, az utcáról senki (nincs is bolt).

Kíváncsi lennék mennyi az az - igen elenyésző - százalék az MLM cégek forgalmából, amiről számlát vagy bármilyen bizonylatot adnak a sor végén. A cég persze számláz, amikor kiküldi az árut csomagban vagy az ember átveszi a telephelyen, de az eladáskor nincs számlázás. 

Véleményem szerint az MLM forgalmazás minimum 90%-a adózatlan.

És valószínűleg ez az MLM struktúra valódi anyagi előnye. Mármint annak, aki árulja a cuccot.

Szólj hozzá