2017. jan 25.

Megáll az ész MÁV módra

írta: szaGértő
Megáll az ész MÁV módra

A napokban kitört a szmogriadó, és a mai naptól a forgalmi villantásával ingyen lehet utazni a BKV BKK járatain is, ami üdvözlendő dolog.

mac.png

Mivel Budapest környékéről holnap Budapestre kell mennem, rendszer szabálykövető emberként (meg kényszerűségből is) a MÁV-BKK kombót kell választanom.

Mindjárt megindult az agyam, gondoltam, túl szép ez, hogy igaz legyen, legalábbis teljes mértékben. Nosza rajta, felhívtam a MÁV infóvonalát, megkérdezni, hogy is van ez.

Alapesetben ha van budapesti bérletem vagy napijegyem, a MÁV jegyet csak Budapest közigazgatási határáig kell megvennem, onnan már érvényes a vonatra is a bérlet.

Csak jelen esetben ez nem egészen így van.

Ha mondjuk Gyömrőről megyek a Keletiig, csak Rákoskert állomásig kell vonatjegy, onnan már érvényes a budapesti bérlet.

Az ember logikusan úgy gondolná, hogy - mivel jelenleg forgalmival Budapesten ingyen lehet utazni - elég megvenni a jegyet odáig, onnantól lehet villantani a forgalmit.

Még jó, hogy felhívtam a MÁV infót. Mert ez nem így van.

Ha Gyömrőtől Budapestre megyek, végig meg kell vennem a jegyet, mert nem fogadják el a forgalmit. De ha Rákoskerten szállok fel, már nem kell jegyet venni, mert elfogadják a forgalmit.

Maaaargit! Nooormális?

Ha leszállok Rákoskerten, és gyorsan visszaszállok, a további út ingyen van. Ha csak ülök a seggemen, akkor meg nem. Azért az öt másodpercért gyakorlatilag kétszer annyit kell fizetni.

Hát le fogok szállni.

Csak a dolog logikáját magyarázza már el valaki, mert azt baromira nem értem.

Miért nem veszik figyelembe az ingyenességet? Miért veszik figyelembe? Miért pont így veszik figyelembe?

A tipikus vasutas fafejűség gyönyörű, Guinness rekordok könyvébe illő példáját láthatjuk, valószínűleg fél napot agyalhattak rajta, hogyan lehet a mesebeli adok is meg nem is adok műveletet implementálni fafejűéknél.

Mert a szabály az szabály. Akkor is, ha szopatják vele azokat, akikből elvileg élnek, az utasokat.

Ide már csak Moldova György mondata illik, 1979-ből:

Hülye, hülyébb, leghülyébb, postás, rendőr, vasutas.

Szólj hozzá