2017. júl 02.

A posta és az italautomaták

írta: szaGértő
A posta és az italautomaták

Az indexen jelent meg a hír tegnap:

italautomata_posta.jpg

A kormány a Magyar Posta Zrt.-t jelölte ki az étel- és italautomaták felügyeletére, a posta a szolgáltatást július elsején indítja, az étel- és italautomaták üzemeltetőinek július 31-ig szerződést kell kötniük – írja az MTI.

A Magyar Posta feladata lesz hatóságilag az automata felügyeleti egységek felszerelése, működtetése, amely a regisztrált étel- és italautomaták adatait továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A felügyeleti rendszer az automaták bevételéről pontos információkat ad az adóhivatalnak.

A posta külső szakértő által auditált módon biztosítja, hogy az adatok titkosított csatornán jussanak el az adóhivatalhoz, az üzemeltetők pedig elektronikus felületen érik el az automatáik által szolgáltatott, elsősorban forgalmi információkat.

Pont tegnap voltam a postán (nem inni), és meglepődve tapasztaltam, hogy ha céges számlát kérek a levélfeladásról, bekérik a cég adószámát. Nem először, nem másodszor, hanem minden alkalommal.

Ha a posta nem képes egy ilyen bonyolult informatikai fejlesztést elvégezni, hogy egy beírt számot mentsen el, ne kelljen minen alkalommal bediktálni, kíváncsi vagyok, hogy milyen minőségben fogják megoldani az ital- és ételautomaták bekötését a NAV-hoz.

Ráadásul abból az információból, hogy automatánként 120 ezer forint támogatást ad az állam a szükséges egységek beszereléséhez, számomra az következik, hogy ez minimum 120 ezer forintba fog kerülni, de inkább többe. 

Elképzeltem néhány megoldást:

Betolok 100 forintot, az automata kiadja az italt, és kinyomtat egy levelet, amit fel kell adnom a postán a NAV-nak, ajánoltt tértivevényes levélben. Tök jó, biztosítva lesz a töketlen posta rendszeres bevétele.

Elküldi ugyan  az információt online, de előtte be kell pötyögni a 120 ezerből fejlesztett rendszer kakaóbiztos billentyűzetén az automatára ragasztott adószámot, mert azt nem tudja elmenteni.

Betolom a 100 forintot, kiadja a kávémat, majd kiírja, hogy dobjak be még 30 forintot, mert a jó drága készülékbe applikált kártyáról elfogyott az egyenleg.

Kiírja, hogy az adategyeztetés elmaradása miatt a SIM kártya le van tiltva, hívjam fel a NAV-ot, és diktáljam be, mit vettem és mennyiért.

Kiadja a csomagomat, amit a Vaterán rendeltem, és leönti kávéval.

De leginkább azt tudom elképzelni, hogy az üzemeltető vagy megemeli a duplájára a kávé árát, vagy megszünteti az automatát, mert így nem éri meg neki üzemeltetni. és akkor mehetek a sarki cukrászdába, ahol háromszor annyiba kerül a kávé, mert a dolgozók bérét és annak összes adóját és járulékát is nekem kell kifizetni.

Ott legalább finom a kávé és köszönnek is.

Nem mint a postán.

Szólj hozzá

posta online italautomata nav