2017. aug 27.

Aki nem tud arabusul...

írta: szaGértő
Aki nem tud arabusul...

A magyar nyelvben (is) - a magyar szavak mellett - sok esetben használnak idegen kifejezéseket. Egyrészt azért, mert bizonyos esetekben egyszerűbb így kifejezni dolgokat, mint pl. szakmai beszélgetés esetén, másrészt azért, mert választékosabb lesz tőle a beszéd.

mayweather_mcgregor.jpg

Ehhez viszont nagyobb általános műveltség szükséges, mint az átlag.

Egy kis latin, egy kis olvasottság, történelmi ismeret egyéb idegen nyelvek, ez meg az, hogy az adott kifejezéseket olyan értelemben legyünk képesek használni, ahogyan azt a jelentése megköveteli.

A kevésbé művelt emberek is gyakran használnak idengen kifejezéseket, a műveltebb emberek szórakoztatására - rosszul.

Katona koromban volt egy parancsnokom, aki elküldött, szerezzek neki valamilyen könyvet. Amikor jelentettem, hogy nem kapható, csak ennyit mondott: "Nem baj, majd megnézi valamelyik akváriumban." És az antikvárium már nem is idegen szó.

Vannak olyan emberek is, akik sok mindent letettek az asztalra, ami becsülendő, sokat tettek akár az ország hírnevéért is. De ettől még nem lesznek műveltek. A test edzése ugyanis időigényes, akár a nyak alatti, akár a nyak feletti részről van szó. És aki napi húsz órában a nyak alatti részre gyúr, annak nyilvánvalóan nem lesz rá ideje, hogy a nyaka feletti részt is kiművelje.

Ami nem feltétlenül baj, amíg nem csinál úgy, mintha arra is maradt volna ideje.

És hogy ez miért pont most jutott eszembe?

Néztem reggel a Mayweather - McGregor  boxmeccset, ahol szakértőként egy világbajnok magyar bunyós is beszélt a stúdióban. Kétségkívül jobban ért ehhez a sporthoz, mint mások.

De amikor valamelyik verekedő félről (tök mindegy, melyikről) megjegyezte, hogy "nem akarom predesztinálra emelni", akkor felkaptam a fejem. Hallott valamit harangozni a piedesztál szóról, csak nem bírta szegény pontosan megjegyezni.

Nem hiszem, hogy sokaknak feltűnt, mert vasárnap kora reggel volt, és nagyrészt olyanok nézhették, akiknek tökmindegy, hogy piedesztál vagy predesztinál, mert úgysem értik egyiket sem.

De engem nagyon zavart.

A kép forrása: http://www.nemzetisport.hu/okolvivas/boksz-mayweather-mcgregor-a-nevadai-gala-eloben-az-nso-n-2588607

Szólj hozzá

műveltség mayweather idegen szavak box mcgregor predesztinál piedesztál