2017. sze 15.

Kinek való okostelefon?

írta: szaGértő
Kinek való okostelefon?

A napokban megjelent egy index.hu cikk egy (sok) bluetooth-sebezhetőségről (ITT).

note8.jpeg

Olvasgattam a cikk alatti Facebook-kommenteket, amelyek két nagy csoportra oszthatók.

Az egyik csoport - amelyen elcsodálkoztam kissé - hangoztatja, hogy nála be sincs kapcsolva a bluetooth, mert minek, különben is az egy elavult technológia, nem érti, miért nem veszik ki az új telefonokból.

bt1.png

bt2.png

bt3.png

És a végén megérkeztek az agresszív trollok is:

bt4.png

Ezek azok az emberek, akik soha nem hallottak még autós bluetooth-kihangosítóról, jó néhány éve már az autórádiók is tudják, sőt, lenémítják a rádiót, ha bejövő hívás érkezik. Soha nem hallottak még okosóráról, bluetoooth fülhallgatóról, ilyesmiről. Azt hiszik, hogy a bluetooth forgalmi díjas.

És mivel a hülyék a legmagabiztosabbak, az okosak meg tele vannak kétségekkel, még jól ki is osztják a többieket.

Nos, az okostelefon nem annak való, aki csak telefonálásra meg SMS küldésre használja, az ilyen vegyen butatelefont, tizedannyiért.

Az okostelefon annak való, aki ki tudja használni a képességeit. Navigál, zenét hallgat, autóban kihangosítóval telefonál, emailt ír, olvas, neadjisten bankol, képet szerkeszt, mémet csinál, ilyesmi.

Nem azért kell okostelefont venni, mert a szomszédnak is az van, sok esetben hitelből, hanem azért, mert rengeteg funkciója van, amivel az ember könnyebbé tudja tenni az életét. Főleg ha olyan a munkája. Mert a sínek közötti krampácsoláshoz meg az áruházban a szalámiszeleteléshez nem szükséges okostelefon. Ne gondolja senki, hogy alantas munka a krampácsolás meg a szalámiszeletelés, ezek is fontos feladatok. Nem mondom azt se, hogy semmiképpen ne vegyen okostelefont az, aki nem használja a képességeit, mert joga van hozzá. csak minek. Mert okosabb, mint a gazdája?

Persze, a vonaton hazafelé lehet vele fészbúkozni, meg lehet osztani, hogy már megint öt percet késik a vonat, meg az eső is esik, sőt a szomszéd kutyája is elcsavargott. Rendben. De akkor ne ossza az észt olyan dolgokról, amiről halvány fogalma sincsen.

Mert az a tény, hogy egy funkcióról vagy kommunkációs eszközről halvány lila segédfogalma sincs, hogy mire való, az nem azt jelenti, hogy az baromság.

Persze nyilván abban is van öröm, hogy rohannak a népek megvenni az új ájfónt vagy galaxyt 300 meg 400 ezerért, áruhitelre, hadd pukkadjon a szomszéd. Ha már más öröme nincs.

Csak éppen semmi értelme. Mert irigységet generál.

Generáljon tiszteletet. Menjen önkéntes tűzoltónak, állatmenhelyre dolgozni, hajléktalanokat segíteni vagy akár polgárőrnek. Érdemelje ki a tiszteletet a megvásárolt irigység helyett.

Vagy tanuljon. Ha már megvette, tanulja meg mire való, és ha csak addig jut el, hogynem ugatja le a többi embert a tudatlansága miatt, már megérte.

Szólj hozzá

bluetooth okostelefon használat