2018. jún 07.

Emberhatározó - az egyszerű Facebook-felhasználó

írta: szaGértő
Emberhatározó - az egyszerű Facebook-felhasználó

Emberhatározó sorozatunkban nem ez a rész volt tervezve, de a WizzAir adathalász támadás miatt kicsit felforgattuk a sorrendet, mert jól mutatja a felhasználók működését, és a 21. században erősödő digitális evolúciót.

A Facebook-felhasználók jelentős része néhány csoportba sorolható, ezek közül a legjelentősebb az, akinek az oldalán leginkább megosztásra felszólító nyereményjátékok megosztott posztjai láthatók, néhány cicás vagy boldogszülinapot poszttal színesítve. Ők az egyszerű Facebook-felhasználók, ls itt az egyszerűt - bármilyen bántó is - az észjárásukra értem.

Ez a felhasználótípus lesz már rövidtávon is a digitális evolúció vesztese. Az evolúció ugyanis azokat díjazza, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni az őket körülvevő világhoz, és ezek az emberek nyilvánvalóan nem tartoznak közéjük. Hiába olvasnak az internetes átverésekről és támadásokról, hiába figyelmeztet írott és elektronikus sajtó napi szinten arra, hogy mi az az adathalászat, mire kell figyelni, hol szabad az adatainkat megadni, és hol nem.

Hiába ír mindenki arról, hogy az olyan Facebook-os játékok, hogy milyen kutya lennél, meg ilyen marhaságok jópofák ugyan, de arra mennek, hogy megszerezzék a Facebook-on megadott adataidat és az ismerősök listáját, amelyet majd legális vagy illegális célokra fel is fognak használni.

Néha meg beesik egy WizzAir-féle adathalász támadás is. Az adathalász támadásról röviden írok, hátha olyan is olvassa a cikket, akiről szól: Valamilyen, az eredeti cég domainnevére és/vagy emailcímére hasonlító helyről valamilyen indokkal bekérik az ember adatait, amelyet - esetenként több milliós adatbázist - pénzért eladnak olyanoknak, akik ezt bűncselekmények elkövetésére akarják és fogják is felhasználni. 

Az adathalász támadás lényege a csali, amit az egyszerű Facebook-felhasználó kanyar nélkül beszop, ha esetleg valaki szólna neki, hogy vigyázzon, azt nemes egyszerűséggel lehülyézi. Ezt követően boldogan megadja az összes létező adatát a bankkártyája számával együtt, majd szája sarkában csendes mosollyal várja a soha meg nem érkező nyereményt. A mosoly csak akkor tűnik el az arcáról, amikor az önként megadott bankkártyaszámának használatával letakarítják a bankszámlájáról az összes elérhető pénzt.

És ha nem képes ezek után sem alkalmazkodni a digitális világhoz, akkor ő lesz az, akit az evolúció eltakarít. Bár ez hosszú távú folyamatnak tűnik - mint az evolúció általában -,  mert jelentős újratermelődés tapasztalható a hiszékeny, átverhető, tanulatlan Facebook-felhasználóknál.

És itt nem a Facebook a lényeg, mindig lesz egy olyan felület, ahol ezeket az embereket behúzzák a csőbe, régen email volt, azelőtt meg postai levél. 

Nem véletlen, hogy a számítógépes bűnözés jobb üzlet, mint a kábítószer kereskedelem, mert egyszerű felhasználóból mindig több lesz, mint narkósból, több pénzt is lehet lehúzni róla, és bizonyítani is nehezebb, mert az információ online megy a világ másik végére, nem lehet az átadással lebukni.

Az egyszerű Facebook-felhasználó pedig kapaszkodik a hitébe, elhiszi, hogy ő most nyert, szerencséje van, ennek ellenkezőjéről senki nem tudja meggyőzni. Egészen addig, amíg ki nem takarítják a bankszámláját.

De akkor is mindenki más lesz a hülye, nem ő.

Szólj hozzá

adatok támadás adathalász Facebook Emberhatározó egyszerű Facebook-felhasználó