2020. ápr 18.

A vírus vámszedői - Nincs kivétel csak bevétel

írta: szaGértő
A vírus vámszedői - Nincs kivétel csak bevétel

Amióta mindenki, aki teheti otthonról dolgozik, tanul, oktat, számos jó kezdeményezés született azok segítésére, akik a komfortzónájukon kívül rekedtek.

homeoffice.jpg

Ilyen volt többek között egy facebook-csoport is, amely a tanárok, diákok és szülők segítésére jött létre, és napok alatt hatvanezer fölé nőtt a taglétszáma. Az ötlet egy informatikai újságírót zsenialitását dícséri.

De mint máshol, itt is megjelentek azok, aki nem segítséget akarnak adni, hanem pénzt akarnak lehúzni. Az alapító a közben nyolcvanezer folé nőtt létszámot nem tudta kezelni moderációs és egyéb hasonló technikai szempontokból, így segítséget kért.

Meg is jelent egy önjelölt, aki gyakorlatilag átvette a csoport irányítását, egyszemélyben (és pár hűséges híve segítégével) dönt minden egyes poszt megjelenéséről. A legfőbb szempont az, hogy cégek, vállalkozások nem jelenhetnek meg, mert a nehéz időszakra adott különféle ingyenes szolgáltatások később esetleg hasznot is hozhatnak nekik. Nem jelenhetnek meg továbbá szavazások, közvéleménykutatások sem, feltehetően azért, mert ezeket ő akarja majd elvégezni, és az eredményéből hasznot húzni. Aki ilyet akar közzétenni, attól részletes leírást kér a kutatás céljáról, módszereiről, majd nem engedi megjelenni, de az információt feltehetően fel fogja használni. Tudok olyan közvéleménykutatási tervről, ahol bekérték a részletes anyagot (kérdéslista, értékelési szempontok, stb.) ezzel kapcsolatban, és ennek ismeretében döntötték volna el, hogy megjelenhet-e. Nem csoda, hogy a szerző inkább lemondott a megjelenésről, mint hogy a részletes anyagot kiadja, mert megvan annak a lehetősége, hogy ezen terv alapján más megcsinálja hamarabb a közvéleménykutatást.

Be is szervezett lett szervezve tíznél több moderátort és adminisztrátort a csoport kezelésére, akiknek részesedést ígért a bevételből, de vagy nagyon rosszul csinálja a dolgokat, azért nulla a részesedés, vagy azért, mert mindenkit átvert. Ezt nem tudhatjuk. Nem állíthatjuk, hogy meglopja az többieket és ingyen rabszolgának használja őket, de ez is elképzelhető.

Eleinte csütörtökönként Zoom-meetingeket tartott (felhívnám a figyelmet egy olyan, magát vallásinak tartó szervezetre, ahol az üzleti hét csütörtökön zárul), de később ezek is elmaradtak, staisztikák készülnek a moderátorok munkájáról (szintén az előbb említett szervezet fő munkamódszere, hogy mindenből statisztikákat csinálnak).

Az ingyenes segítőknek egyetlen feladata van, a "főnök" szája íze szerint nem beengedni azokat a posztokat, amelyek ugyan segítenék a csoportban jelenlevő nyolcvanezernél több embert értékes tartalmakkal, de a "főnök" paranoiája szerint veszélyt jelenthetnek a bevételeire nézve.

Véleményem szerint a csoport eredeti alapítója sem mer az új főnök beleegyezése nélkül szuszogni sem dönteni, egy egyszerű kérdés megválaszolása (gondolom, hosszas elemzés után) több napig tart. 

Az üzletileg értékes anyagok csak a saját gagyi logója alatt jelenthetnek meg, a saját Youtube-csatornáján, gondolom arra gyúr, hogy meglegyen a reklámbevétel kifizetéséhez szükséges négyezer perc nézettség és ezer feliratkozó.

A tagok is kezdik érezni, hogy valami nem kerek, egyre több az olyan poszt, amely ezeket a kérdéseket firtatja, de természetesen nem jelennek meg, csak a moderátori és adminisztátori joggal rendelkezők láthatják, amíf főnöki utasításra nem törlődnek.

Az agresszív stílusa miatt sorra mennek el az ingyenrabszolgák, nyilván csak az marad, akinek nem maradt munkája vagy bevétele, és reménykedik a csodában.

Tudom, hogy ez a lehúzás (szerintem lehúzás...) aránylag kicsi a nagy szervezett lehúzásokhoz képest, de jól mutatja, hogy az ország tele van hiénákkal, akik más emberek problémáin akarnak meggazdagodni, és kicsiben kiválóan modellezi egy diktatúra működését is.

Ez egy ilyen ország, és egyre kevésbé szeretem.

UPDATE: A csoport alapítójának kérésére apróbb módosítások történtek, ezeket áthúzással illetve dőlttel jeleztem.

Szólj hozzá

vírus facebook diktatúra lehúzás online oktatás COVID19