2014. jan 04.

Az állatorvosi (vállalkozó) ló

írta: szaGértő
Az állatorvosi (vállalkozó) ló

A fenti típusú ember a vállalkozó állatorvosi lova. A lóhoz nem sok mindenben hasonlít, rövidebb a farka, kevesebb a lába és kevesebb az esze.

El kell ismerni, elért már valamit, aránylag stabil forgalma van valamilyen - általában import - árucikkből. Játék, háztartási gép, mobiltelefon, tök mindegy.

A vállalkozó evolúció eredménye ő. A vállalkozói evolúció - mint a Darwin-féle evolúció is - a pillanatnyilag leghatékonyabban működőket hagyja életben, és sajnos, az utóbbi huszonpár évben a gátlástalanság, a könyörtelenség, a vesztegetésre való hajlandóság és a lelkiismeret hiánya voltak azok a tulajdonságok, amelyek ennek az állatfajtának az életben maradását biztosították.

Ennek egyenes következménye az ész hiánya, és a szarrágás. Minden olyan kiadás fölösleges, amit más módon is meg lehet oldani. Az ellopott áru értékét levonja az alkalmazott béréből, mert biztonsági rendszerre költeni pénzbe kerül, ha pedig levonja az alkalmazottól, az nem. Kezdetleges szoftvereket használ, aminek következménye az, hogy horror hiányok keletkeznek leltárkor, amit szintén le lehet vonni az alkalmazott béréből.

A bejelentett bérről és járulékairól ne beszéljünk, ebben vastagon benne van a jelenlegi adórendszer is; biztos vagyok benne, hogy egy jelentősen csökkentett mértékű adót sokkal többen fizetnének be, főleg emelt mértékű büntetésekkel párosítva. Bár a cikk alanya ebben az esetben is megspórolná a járulékok befizetését, a zsebbe megígért "bérpótlék" kifizetésével együtt.

Jöjjön néhány gyűjtés a magyar "csúcsvállalkozóktól", természetesen név nélkül:

Egy plázában az üzlet költöztetésekor, asztali számítógépet kellett átvinni. Kérdés: "ha kihúzom a konnektorból és gyorsan átszaladok vele a másik helyre, nem felejti el az adatokat?"

Egy másik helyen (neki volt biztonsági kamerája, amit az IP címnek a böngészőbe beírásával lehetett távolról elérni): "A címsorban csak számok vannak. Szerintem a 4x3-as felosztás sok". Nem  volt érdemes elmesélni neki, hogy nemrég kellett átállni IPv4-ről IPv6-ra, mert kevés.

Pénzes vállalkozó egy fizetős (jó drága) szolgáltatás ügyfélszolgálatán panaszkodott, hogy nem működik az alkalmazás. Hosszas agitálás után végre hajlandó volt megnézni, hogy a számítógépe be van-e dugva a hálózatba (áram), és azt mondta az ügyfélszolgálatosnak: "várjon egy pillanatot, keresek egy zseblámpát mert áramszünet van."

Másik üzlettulajdonos egy plázabeli játékboltjában leltárkor azt kérte megoldani, hogy a leltározáshoz ne kelljen bezárni az üzletet, közben vevőforgalom is legyen, mert egy napra leállni jelentős veszteség.

Az ilyen vállalkozók nem hajlandóak megérteni azt sem, hogy ha valamilyen szolgáltatást vásárol (hardver karbantartás, szoftverfejlesztés vagy módosítás például) az pénzbe kerül, nem hajlandó szerződést írni róla, mert akkor nem tudja izomból lepattintani az embert, amikor kéri a munkadíjat, és csodálkozik, hogy akik hajlandóak számla és szerződés nélkül, negyedáron dolgozni, azok nem hozzák az elvárt minőséget. Nem hallottak a mondásról, amely szerint: Ha banánnal fizetsz, majmot kapsz.

Remélem, megváltozik a vállalkozói evolúció feltételrendszere, mielőtt a gondolkodó, tisztességes, hozzáértő és lelkiismeretes ember mint az emberiség legveszélyeztetettebb alfaja kihalna.

Szólj hozzá