2017. jan 07.

A könyvelő álma

írta: szaGértő
A könyvelő álma

Tavaly olvastam, hogy 2018-ra a NAV az összes számlázórendszert be akarja kötni online.

Már kezdtem aggódni, hogy a százezer munkanélküli könyvelő országa leszünk.

De ekkor jött a segítség, az éttermekre vonatkozó ÁFA-csökkentés. Már ha csökkentés.

Más az ÁFA, ha tejet iszunk, ha elvisszük, ha visszahozzuk, ha ott csinálják, ha nem ott csinálják.

Lassan eljutunk oda, hogy ha a vendég a bal oldalon rágja meg a falatot, más az ÁFA, mintha a jobb oldalon rágja.

Innentől kezdve minden vendég és minden pizza mellé könyvelőt kell állítani. Ketten fognak állni mellette: egy könyvelő és egy adóellenőr. Már hallottam, hogy egy kávét rendelve tesztelik az éttermeket, hogy helyes ÁFÁ-t számolnak-e. Teljesen jó, 150 forint befektetéssel ki lehet szabni 150 ezer forint büntetést. Nem kell másfél millióért mellet felvarratni, hátha az orvos nem ad számlát.

Németországban a helyi adóhivatal először segít, tanácsot ad, oktat. Ha látszik az emberen, hogy csakazért se hajlandó szabályosan csinálni, akkor büntet. Nálunk eleve olyan szabályokat csinálnak, hogy véletlenül se lehessen betartani, és azonnal büntetnek. Nem véletlen, hogy a NAV túlteljesítette a bevételi tervét. Nem elég, hogy a világon a legtöbb féle és (majdnem) legnagyobb összegű adót kell fizetni, a könyvelő is drágább fajlagosan, mert nagyon észnél kell ám lenni, még teleszórják az embert büntetéssel is. 

És mit kapunk cserébe? Stadiont meg lőteret.

És a bulldog típusú NAV ellenőr akkor sem nyugszik, ha dokumentálva van, nem csalt az illető. Elönti az ideg, és addig csavar a dolgokon, amíg csak ki tud szabni valami büntetést.

Tipikusan a minimális hatalom élvezete és demonstrálása hajtja. Aztán hazamegy, megsimogatja a gyerek buksiját, és tiszta lelkiismerettel leül a TV elé.

Az emberek (keményen dolgozó, icipici emberek) meg vagy éjjel-nappal dolgoznak, hogy az állami sarcot megtermeljék, és másra is jusson, vagy elkezdik keresni a kiskapukat.

Nyolcadikban történelemből azt tanították, hogy a középkorban milyen kizsákmányoló rendszer volt, mert a földesúr elvitte a tizedet, azaz a bevétel 10%-át, majd az egyház a kilencedet, vagyis a maradék bevétel 10%-át. A rohadékok. Itt meg 100 ezer forint nettóra jut másik 100 ezer forint adó, járulék, hozzájárulás és egyéb fantázianevű befizetnivaló, a maradékból meg az államé az ÁFA, a jövedéki adó, meg a tökömtudja mi még.

Holott, ha lényegesen alacsonyabb lenne az adó, és lényegesen magasabb a csalásért járó büntetés, még az is lehet, hogy közel ugyanannyi adóbevétel lenne. Ha meg nem sikerülne az adóbevételek kétharmadát ellopni, akkor vagy jócskán maradna, vagy arra lehetne költeni, hogy az emberek jól érezzék magukat, és/vagy több és jobb szolgáltatást kapjanak az államtól (egészségügy, közlekedés, ilyesmi)

Még jó, hogy alapértelmezés szerint az állami vezetők és alkalmazottak minket kellene, hogy szolgáljanak.

Csak ez mostanában nem nagyon jön össze.

 

Szólj hozzá