2017. jún 14.

A logikus gondolkodás képessége

írta: szaGértő
A logikus gondolkodás képessége

Azt gondolnánk, hogy ha valaki emberi lény, legalábbis látszólag, az rendelkezik a logikus gondolkodás képességével.

2017-06-13_08_39_14_kicsi.jpg

És akkor, az irodám előtt ácsorogva megérkezett egy biciklis ember, aki a fent látható módon, igen gondosan leláncolta a bringáját.

El is gondolkodtam azon, hogy ha valakinek ilyen szellemi kihívást jelent egy ennyire egyszerű művelet, akkor mi van, ha meg kell írni egy hivatalos levelet, vagy csak értelmezni kell egyet. Ha be kell osztani a fizetését, ha jegyzetelni kell a lényeget valamiért.

Ezek az emberek, akik büszkék arra, hogy az "élet iskolájában" tanultak, és ezt büszkén ki is írják a Facebookra, jelentős hátránnyal indulnak azokkal szemben, akik elsajátították a logikus gondolkodás képességét. 

Egyszerűen bizonyos - igen gyakori - szituációkban nem értik meg a lényeget, a második mondatnál elveszítik a fonalat, és csak néznek ki a fejükből propán bután. Meg bólogatnak hozzá, úgy csinálnak, mint aki mindent ért, a beszélgetőpartnerükkel el is hitetik esetleg. Egészen addig, amíg meg nem kell tenni azt, amit eleve meg sem értettek. Nem képesek egy csekket kitölteni, egy levelet megcímezni, hiába magyarázták el nekik. Élnek a világban, ahogy sikerül.

És némelyik még büszke is rá, hogy milyen sötét.

Régebben hasonló esetben, mint ami a fenti képen látható, szóltam, hogy így nem lesz jó, és csak ugatás jött vissza, hogy mi a fax közöm van hozzá. 

Most már nem szólok.

Csak csodálkozva szemlélődök, hogy mi történhetett, hogy ezek az emberek még nem haltak ki. Hiszen a XXI. századi civilizációban gyakorlatilag életképtelenek. Nem tudnak számítógépet használni, vagy ha esetleg alapszinten igen, három perc alatt beleszaladnak egy csinos vírusfertőzésbe, mert nem értő módon, hanem próba szerencse alapon használják. Nem tudnak hivatalos ügyet intézni, mert nem is értik a problémát. Vagy ha a problémát igen, a megoldást már semmiképpen.

És akkor erre a helyzetre reagálva (vagy csak úgy új ötletként), sorra szűnnek meg a neves iskolák, gimnáziumok, egyre több mentálisan életképtelen embert generálva, akik bólogatva elhiszik mindazt, amit tulajdonképpen fel sem fogtak.

Bár lehet, hogy ez a cél. 

 

Szólj hozzá

gondolkodás logika